بازگشت

تصريح امام سجاد به امامت باقرالعلوم


يكي از پايه هاي تعيين امام، وصايت است.

امامت با مفهومي كه در فرهنگ شيعه دارد، نمي تواند به انتخاب مردم باشد؛ زيرا امام در بينش اماميه بايد داراي عصمت و علم لدني (دانش خدادادي و بدون تعلم از معلمان معمولي بشر) باشد، و موضوع عصمت، چيزي نيست كه جز از



[ صفحه 35]



طريق خدا تأييد شود.

بر اين اساس، هر امام مي بايست به وسيله ي امام معصوم پيش از خود تعيين شود و معصومين (ع) در اين زمينه به نظر شخصي خود عمل نمي كنند، بلكه راهي را مي روند كه خداوند براي آنان مشخص كرده است. [1] .

امام سجاد، علي بن الحسين (ع) به مناسبت هاي مختلف و در موارد گوناگون به امامت فرزندش محمد بن علي تصريح مي فرمود:

امام علي بن الحسين (ع) در بستر بيماري و در آستانه ي وفات بود. فرزندانش محمد، حسن، عبدالله، عمر، زيد و حسين را به گرد خويش فرا خواند و فرزندش محمد را وصي خود قرار داد و وي را باقر خواند و امور برادران را بر عهده ي او نهاد. [2] .

امام سجاد (ع) در آخرين روزهاي حيات خويش فرزندش محمد را فراخواند و صندوقي را در اختيار او قرار داد. پس از وفات امام سجاد (ع) فرزندان آن حضرت از محمد خواستند تا آن صندوق را بياورد و به عنوان ارث پدر تقسيم كند. امام باقرالعلوم (ع) به آنان گفت: آن صندوق حاوي مال و ثروت نيست، بلكه ودايع امامت در آن نهفته است [3] .


پاورقي

[1] «قلت يا ابن رسول الله هلا اوصيت اكبر اولادك؟ فقال: يا أبا عبدالله ليست الامامة بالصغر و الكبر، هكذا عهد الينا رسول الله (ص) و هكذا وجدنا مكتوبا في اللوح والصحيفة... كفاية الاثر 243.

[2] الكافي 1 / 305؛ اثبات الوصية 152-142؛ كمال الدين 319-318؛ كفاية الاثر 319-239 و 242؛ اعلام الوري 260؛ اثبات الهداة 5 / 264.

[3] اصول كافي 2 / 79-78؛ مناقب 4 / 211؛ بحار 46 / 229.