بازگشت

ارزش ها و كرامت هاي اخلاقي


امام باقر (ع) به مدعيان تشيع، يادآوري كرده است كه شيعه را در عمل و در پايبندي به كرامت هاي اخلاقي و فضايل انساني بايد شناخت و مي فرمايد:

به خدا سوگند، شيعه ي ما نيست مگر آن كس كه تقواي الهي داشته باشد و اطاعت خدا كند و شناخته نمي شود مگر به تواضع، خشوع، اداي امانت، زيادي ياد خدا، روزه، نماز، نيكي به پدر و مادر، دوستي هسمايگان و رسيدگي به آن گروه از ايشان كه تهيدست و زمينگير و بدهكار و بي سرپرستند، و نيز راستگويي در سخن و نقل مطالب، تلاوت قرآن، باز داشتن زبان از بدگويي و آزار مردم. [1] .



[ صفحه 294]



در روايتي ديگر امام (ع) مي فرمايد:

سه خصلت از ارزش هاي والاي اخلاقي به شمار مي آيند: عفو نسبت به كسي كه بر تو ستم كرده، و برقرار داشتن رابطه ي الفت با دوست و خويشاوندي كه پيوند خويش با تو بريده، و بردباري درباره ي كسي كه نسبت به تو رفتار جاهلانه اي داشته است [2] (و قدر تو را ناديده گرفته است).


پاورقي

[1] الامام الباقر (ع): والله ما شيعتنا الا من اتقي الله و أطاعه و ما كانوا يعرفون الا بالتواضع و التخشع و أداء الامانة و كثرة ذكر الله و الصوم و الصلاة و البر بالوالدين و تعهد الجيران من الفقراء و ذوي المسكنة و الغارمين و الايتام و صدق الحديث و تلاوة القرآن و كف الالسن عن الناس الا من خير. تحف العقول 338 حديث 28؛ سيرة الائمة الاثني عشر 229.

[2] الامام الباقر (ع): و ثلاثة من مكارم الاخلاق: ان تعفو عمن ظلك و تصل من قطعك و تحلم اذا جهل عليك. تحف العقول 336 حديث 10؛ سيرة الائمة الاثني عشر 228.