بازگشت

ابلاغ سلام


جابر تنها صحابه رسول الله صلي الله عليه و آله و سلم بود كه عمر طولاني نمود و سلام رسول الله صلي الله عليه و آله و سلم را به باقر العلوم عليه السلام ابلاغ كرد. هنگامي كه اين فضيلت نصيب جابر شد و سلام رسول الله صلي الله عليه و آله و سلم را به وي رساند، باقر العلوم عليه السلام در حق وي اين گونه دعا كرد: بر رسول الله صلي الله عليه و آله و سلم و بر تو سلام باد، تا هنگامي كه آسمان ها و زمين بر جاست، علي رسول الله صلي الله عليه و آله و سلم السلام ما دامت السموات و الارض و عليك يا جابر بما بلغت السلام. [1] و نيز جابر از حضرت تقاضا



[ صفحه 55]



نمود، كه در قيامت شفاعت وي را بنمايد، و باقر العلوم عليه السلام نيز چنين وعده اي به وي داد. [2] .

اما اين كه جابر چگونه سلام رسول الله صلي الله عليه و آله و سلم را ابلاغ نمود، دو نقل متفاوت وجود دارد. نخست اين كه جابر هنگامي كه باقر العلوم عليه السلام را در كودكي ديد، بينا بود. به قد و بالاي وي نگاه كرد. وي را در شكل و شمايل، همانند رسول الله صلي الله عليه و آله و سلم يافت و گفت تو همانند رسول الله صلي الله عليه و آله و سلم مي باشي. جابر از اصل و نسب وي جستجو كرد، هنگامي كه شناخت وي فرزند علي بن الحسين (عليهما السلام) است يقين حاصل نمود كه همان موعود است كه امانت رسول الله صلي الله عليه و آله و سلم را بايد به وي ابلاغ كند. به همين خاطر شروع كرد وي را ببوسد و سلام رسول الله صلي الله عليه و آله و سلم را ابلاغ نمايد، كه در پاسخ ابلاغ سلام، آن فضيلت بزرگ نصيب وي گرديد. [3] .

دو ديگر اين كه جابر در حالي كه نابينا بود باقر العلوم عليه السلام را ملاقات نمود و سلام رسول الله صلي الله عليه و آله و سلم را به وي ابلاغ كرد. در اين باره آمده است كه باقر العلوم عليه السلام به جابر وارد شده در هنگامي كه نابينا بود. وي پرسيد چه كسي هستي، فرمود محمد بن علي بن الحسين، آنگاه فرمود نزد من بيا به نزد وي رفتم. دست مرا بوسيد و خواست كه پاي مرا نيز ببوسد كه من مانع شدم، آنگاه گفت، رسول الله صلي الله عليه و آله و سلم بر تو سلام مي رساند. [4] .

اين دو نقل با يكديگر هماهنگ مي باشند. زيرا ابلاغ سلام ممكن است



[ صفحه 56]



در چندين نوبت رخ داده باشد برخي در زماني كه جابر بينا بوده و شكل و شمايل باقر العلوم عليه السلام را مي ديد و با شمايل رسول الله صلي الله عليه و آله و سلم تطبيق مي نمود. (شايد اين رخداد قبل از حادثه كربلا بوده است.) ديگر در هنگامي كه نابينا شده بوده است، بعد از سال ها رحلت رسول الله صلي الله عليه و آله و سلم سلام وي توسط صحابه با فضيلتش، جابر، به باقر العلوم عليه السلام ابلاغ گرديده است.


پاورقي

[1] علل الشرايع، ج 1، ص 273.

[2] رجال كشي، 43.

[3] كافي، باب مولد ابي جعفر عليه السلام، حديث 2، امالي صدوق، ص 353، علل الشرايع، ج 1، ص 273، رجال كشي، ص 41، اختصاص مفيد، ص 62، مطالب السؤول، ج 2، ص 106، روضة الواعظين، ص 206، مختصر تاريخ دمشق، ج 23، ص 78.

[4] روضة الواعظين، ص 202، بحار، ج 46، ص 221، نقل از امالي طوسي.