بازگشت

بازگرداندن فدك


در زمان كوتاه حكومت داري عمر بن عبدالعزيز، اقدام هاي شايسته اي از جانب حكومت شكل گرفت. يكي از اقدام هاي مهم فرهنگي اين بود



[ صفحه 258]



كه سب بر علي عليه السلام را ممنوع ساخت. وي در دوران ولايت پدرش در مدينه هنگامي كه پدر در خطبه هايش، علي عليه السلام را نفرين مي نمود! از وي پرسيد سبب لعن بر علي عليه السلام چيست. پدر در جواب مي گويد: مردمي كه در اطراف ما هستند، اگر آنچه ما از علي مي دانيم مي دانستند، از گرد ما پراكنده و به سمت اولاد علي عليه السلام مي رفتند. اين خاطره همواره وي را آزار مي داد، تا هنگامي كه به حكومت رسيد، دستور منع سب علي عليه السلام را صادر نمود. [1] .

همچنين دستور داد حقوق و سهميه بني هاشم را كه از سوي حاكمان بني اميه قطع شده بود به آنها بپردازند. [2] .

اقدام شايسته ديگري كه وي در پي درخواست باقر العلوم عليه السلام انجام داد، برگرداندن «فدك» [3] بود. هنگامي كه وي براي زيارت به مدينه آمده بود، باقر العلوم عليه السلام از فرصت بهره وري نمود و به حضور وي رسيد، و با وي گفتگو و نصايح طولاني انجام داد. بعد از شنيدن سخنان حضرت، عمر بن عبدالعزيز قلم و كاغذ خواست و دستور داد سران امت حاضر شوند، در حضور سران امت فدك را به محمد بن علي عليه السلام باقر العلوم بازگشت داد. [4] .

همچنين نقل حديث از زبان رسول الله صلي الله عليه و آله و سلم تا زمان عمر بن عبدالعزيز ممنوع بود. وي با اظهار تأسف از اقدام خلفا كه باعث فراموش شدن آثار رسول الله صلي الله عليه و آله و سلم شده بودند، به طور رسمي بخش نامه نمود و از دانشمندان



[ صفحه 259]



خواست تا احاديث رسول الله صلي الله عليه و آله و سلم را نقل نمايند: انظروا حديث رسول الله فاني خفت دروس العلم و ذهاب اهله. [5] .


پاورقي

[1] مروج الذهب، ج 3، ص 184، الكامل، ج 3، ص 256.

[2] همان.

[3] فدك بخشي از املاك و غنايم يهود در خيبر بود كه رسول الله صلي الله عليه و آله و سلم به فاطمه (س) واگذار كرده بود.

[4] مناقب، ج 4، ص 225، الكامل، ج 3، ص 270.

[5] تدوين السنه الشريفه. ص 16.