بازگشت

بقيع در مدينه طيبه






بقاع في البقيع مقدسات

و اكناف بطيب طيبات



ابن شهرآشوب مي نويسد كه در سابق مدينه به نام يثرب بود پيغمبر صلي الله عليه و اله وسلم آنرا مدينه خواند هوايش گرم و داراي نخلستانهاي فراوان است و آب جاري هم در شهر جاري مي شود در شمال آن كوه احد است و در جنوبش جبل بئر و قضاعه كه در باب آن احاديث مشهوره واقع شده - بئر آريس در مدينه است كه آن چاهي است كه انگشتر حضرت رسول به دست عثمان در آن چاه افتاد و آنچه گشتند نيافتند همانجا را پيغمبر صلي الله عليه و اله و سلم خريد و مسجد ساخت و آرامگاه ابدي پيغمبر صلي الله عليه و اله و سلم همانجاست. بناي مسجد اول از خشت خام و چوب نخل بود. عمر و عثمان هر دو بر آن افزودند و ديوار آن را از سنگ بالا بردند و سقف آن را از چوب ساج پوشانيدند وليد بن عبدالملك بن هارون عمارت ديگر بر آن افزود و مهدي خليفه عباسي آن را وسيع گردانيد و مأمون خليفه در زمان خود متصدي احياء آن بقعه متبرك گشت و امير چوپان در عهد امارت خويش كساني به مدينه فرستاد تا در جنوب مسجد مدرسه و حمام ساختند و پيش از آن در آن بلده حمام نبوده. در فضيلت مسجد احاديث بسيار وارد شده است كه در اخبار ضبط است اما گورستان بقيع در شرق مدينه طيبه واقع است و در آن گورستان ابراهيم فرزند رسول خدا صلي الله عليه و اله و سلم و عثمان و عباس بن عبدالمطلب و امام محمد باقر و امام جعفر صادق عليه السلام و بسياري ديگر از اصحاب و زوجات رسول خدا صلي الله عليه و اله و سلم و بانوان قريش در آن سرزمين مدفون هستند. مي نويسند اول كسي كه از صحابه در زمين بقيع مدفون شد اسعد بن زراره كه از كبار انصار امت بوده آخر ايشان سهل بن عبديست كه وفاتش سال 93 هجري بوده و در اين ايام پادشاه نجد و حجاز خانه هاي اطراف مسجد را خريده و مسجد را توسعه مي دهد از قراري كه از جرايد روز خوانده ام بنا دارد فضاي مسجد را چهار برابر كرده و فلكه ي اطراف آن بكشد و



[ صفحه 210]



چند ميليون ليره مخارج آنرا برآورده كه از سهميه نفت حجاز ساختمان مي شود اميد است خداوند توفيق دهد بدست همان كسانيكه بقاع متبركه خراب شد بدست همان اشخاص مسجد نبوي توسعه و تعمير يابد و بقاع ائمه بقيع نيز ساخته شود. در هر حال اختلافي نيست كه امام پنجم در كنار پدرش و عمويش در بقيع در قبه اي كه بنام عباس بن عبدالمطلب ساخته اند مدفون گرديد و اين قبه و بارگاه در سال 95 هجري بنا شده در جنات الخلود و دوائر العلوم مي نويسد و نقل انه دفن في القبر الذي فيه ابوه لا في قبر عليحده در كتب ديگر مي نويسد در كنار قبر پدرش زين العابدين و عمويش حضرت امام حسن مجتبي عليهماالسلام دفن گرديد. [1] .

و ظاهرا اين است كه مانند حضرت جواد كه در كنار قبر مقدس جدش امام موسي الكاظم دفن شد مدفون گرديد و شايد هم چون قبر كنده اند در حفره زير متصل به جنازه پدرش زين العابدين عليه السلام دفن شده باشد و گرنه موضوع نبش قبر نبوده كه اين توهم ايجاد شود. فضيلت زيارت قبر مقدس حضرت امام محمد باقر عليه السلام مانند ثواب زيارت قبور پيغمبر خدا صلي الله عليه و آله وسلم و ساير ائمه هدي مي باشد احاديث و اخبار متواتر در اين باب وارد است و فلسفه آن هم مشهور است زيرا امام پنجم عليه السلام مجري مقاصد و مرام جدش صلي الله عليه و آله وسلم بوده و در صف امامت و ولايت همان مقام شامخ اولي به تصرف داشته و لذا ثواب زيارت آن حضرت به نص صريح احاديث نبوي و اخبار مرتضوي و روايات جعفري عليه السلام همان فضيلت و ثواب زيارت دارد براي ثواب زيارت به كتب زير مراجعه شود [2] .



[ صفحه 211]




پاورقي

[1] اعلام الوري ص 155 - مسالك الابصار و ممالك الابصار ابن فضل عمر چاپ مصر.

[2] ثواب الاعمال - مزار بحار- مفتاح شيخ بهائي - مفاتيح محدث قمي - زاد المعار مجلسي.