بازگشت

امام از هر فرصتي به نفع اسلام استفاده مي كرد


در زمان امام باقر (ع) حكومت بني اميه بر اثر عياشي و ظلم و ستم و بي كفايتي كه موجب اختلاف داخلي نيز شد ضعيف شد. در نتيجه در گوشه و كنار پهناور اسلامي انقلاب ها و



[ صفحه 190]



جنگ هاي داخلي رخ مي داد و اين گرفتاري ها تا حدودي حكومت را از تعرض به اهل بيت باز مي داشت و از طرفي حادثه ي كربلا و مظلوميت اهل بيت دل مسلمانان را جريحه دار ساخته بود. اين عوامل سبب شده بود تا مردم، به خصوص شيعيان، به امام باقر روي آورند و از اين راه امكانات نشر حقايق و معارف اسلامي براي حضرتش فراهم آمد و اين فرصت براي بازسازي مذهب شيعه يك فرصت طلايي بود، زيرا قبل از زمان امام باقر (ع) بر اثر فشار بني اميه فقه اسلامي از بين رفته بود و حتي از اخباري كه به وسيله ي صحابه از رسول الله نقل شده بود بيش از پانصد حديث باقي نمانده بود. [1] .

محمد بن عمير كشي [2] گويد: قبل از امام محمد باقر (ع) شيعيان، علم حلال و حرام را جز آنچه از ديگر مردم آموخته بودند نمي دانستند تا اينكه زمان ابوجعفر امام باقر (ع) فرا رسيد و وي شريعت را به آنها آموخت و توضيح داد و آنان شروع كردند به تعليم كساني كه قبلا از آنها ياد مي گرفتند. [3] .


پاورقي

[1] به رجال كشي و رجال طوسي مراجعه شود.

[2] محمد بن عمير بن عبدالعزيز از شاگردان محمد بن مسعود عياشي است و كتاب او در علم رجال معروف و مورد اعتماد همه است. با كليني و صدوق اول (علي بن بابويه) معاصر بوده و سال وفاتش معلوم نيست. از رجال قرن چهارم و اواخر قرن سوم است. (بحار، ج 3، ص 368).

[3] ارشاد، ص 247.