بازگشت

شاگردان ممتاز امام باقر صف آرايي كردند


امام باقر (ع) شاگرداني تربيت كرد كه عده اي از آنها براي مبارزه با انحرافات ستارگان درخشان بودند. در اينجا چند تن از شخصيت ها و تربيت يافتگان حضرتش را ياد مي كنيم:

1 - زرارة بن اعين: يكي از شاگردان ممتاز و يار حقيقي امام باقر و امام صادق است و يگانه متكلم و محدث زمان خود بوده و در كوفه رهبري شيعيان با او بود [1] و دو هزار و نود و چهار حديث نقل كرده: از امام باقر 1236 حديث و از امام باقر و امام صادق هر دو با هم 82 حديث؛ از امام صادق 449 حديث و با عنوان «احدهما» 156 حديث؛ و روايات مضمره ي او [2] 87 حديث است و مجموع 2010 حديث است. [3] .



[ صفحه 194]



علامه خويي - قدس روحه - 19 حديث در مدح زراره نقل كرده و مي فرمايد: اين روايات مستفيضه است و جمله ي آنها صحيح است. [4] و رواياتي نيز كه در ذم و قدح زراره آمده شش روايت است كه آيت الله خويي - قدس سره - آنها را تضعيف نموده و مي فرمايد: اينها بر وهن و ضعف زراره دلالت ندارد [5] .

امام صادق از زراره و ابوبصير و محمد بن مسلم و يزيد بن معاويه ي عجلي نام برده و مي فرمايد: اگر اين چهار نفر نبودند، كسي از تعاليم دين و مكتب پيامبر بهره اي نداشت و اين چهار نفر از ميان شيعيان ما نخستين كساني بودند كه با فقه و علم آل محمد (ص) آشنا شدند و در روز رستاخيز پيش از ديگران به ما مي پيوندند. [6] در برخي روايات شش نفر آمده (معروف مكي و فضيل بن يسار بر آن چهار نفر اضافه شده).

2- محمد بن مسلم: در ميان اصحاب امام باقر و امام صادق كمتر كسي به پايه ي فضيلت و عظمت او مي رسد. او كه اهل كوفه بود طي چهار سال اقامت خود در شهر مدينه از حوزه ي درس و فقه امام باقر بهره برد و در مكتب علمي حضرتش به درجه ي والايي از علم و فضيلت نائل آمد و در بين مردم به علم شهرت داشت، به طوري كه مي گفتند: ما كان احد من الشيعة أفقه من محمد بن مسلم؛ در ميان شيعه كسي فقيه تر و داناتر از محمد بن مسلم نيست. [7] .

او مي گويد در دلم چيزي خطور نكرد مگر اينكه آن را از امام باقر پرسيدم و جواب شنيدم، به طوري كه سي هزار حديث از امام باقر و شانزده هزار حديث از امام صادق فرا گرفتم. [8] .

او نسخه ي ثاني زراره به حساب مي آمد. ابن ابي يعقوب كه يكي از ياران با اخلاص امام صادق است مي گويد: به امام گفتم كه گاهي از من سؤال مي كنند و امكان دسترسي به خدمت شما پيدا نمي كنم و در جواب آنان عاجز مي ماندم. امام فرمود: فما يمنعك من محمد بن مسلم الثقفي فانه قد سمع من ابي و كان عنده مرضيا وجيها؛ چرا از محمد بن مسلم ثقفي سؤال نمي كني؟ او احاديث ما را از پدرم شنيده و مورد رضايت و توجه پدرم بوده است. [9] .


پاورقي

[1] رجال كشي، ص 133.

[2] مضمره به حديثي گفته مي شود كه در آن، به امام (ع) با ضمير اشاره مي شود، مانند سئلته يا سمعته و يا عنه، يعني از او سؤال كردم، از او شنيدم و از اوست.

[3] معجم الرجال، ج 7، ص 247.

[4] همان، ص 230.

[5] همان، ص 232.

[6] رجال نجاشي، ص 219.

[7] اختصاص، ص 199.

[8] همان، ص 197 و رجال كشي، ص 149.

[9] اختصاص، ص 197.