بازگشت

وليد در مدينه


اولين حاكم جور زمان امام باقر عليه السلام وليد بن عبدالملك است. وليد بن عبدالملك در شوال سال 86 زمام امور را به دست گرفت و در نيمه ي جمادي الاخري سال 96 به درك واصل شد. وليد بن عبدالملك دستور داده بود مسجد مدينه را گسترش داده و آن را بازسازي كنند لذا براي افتتاح مسجد، وليد بن عبدالملك از دمشق پايتخت خود به سوي مدينه حركت كرد، او با تشريفات خاصي مسافرت مي كرد و در پيشاپيش او چند دسته از كاركنان دربار خليفه در حركت بودند كه مبادا وسايل راحتي «وليد» كم باشد، در آن موقع استاندار مدينه، «عمر بن عبدالعزيز» بود. او پنجاه فرسنگ به استبال وليد آمد، وليد وارد مدينه شد و اطلاع دادند كه دو روز بعد، با رعام است و مردم و بزرگان شهر بايد به ديدن وليد بروند.



[ صفحه 135]



امام محمد باقر عليه السلام به درخواست و خواهش عمر بن عبدالعزيز كه در آن موقع استاندار مدينه بود با ديدار وليد موفقيت كردند.

روز بعد امام باقر عليه السلام به ديدن وليد رفتند وقتي حضرت وارد گرديد وليد برخاست و امام باقر عليه السلام را روبروي خود نشانيد. يعني در جايي كه از حيث صدر بودن مساوي با محل جلوس خود وليد بود، در آن روز بين امام باقر عليه السلام و وليد صحبتي غير از احوالپرسي و صحبتهاي متعارف حرف ديگري بين آنها رد و بدل نشد وليد براي اينكه چيزي بگويد از وضع محصول كشاورزي مدينه پرسيد و چون در آن سال بارانهاي به موقع باريد بود امام محمد باقر عليه السلام همانگونه پاسخ فرمودند.

وليد از املاك امام عليه السلام پرسيد و خواست بداند كه چقدر ملك دارد؟ امام عليه السلام فرمودند: فقط داراي مزرعه اي است كه محصولاتش فقط تكافوي نان خانواده اش را مي كند و چيزي از آن باقي نمي ماند كه بتوان آن را فروخت. وليد گفت: اگر مايل باشيد من در هر بخواهي چه در مدينه، چه در جاهاي ديگر املاك وسيع به تو خواهم داد كه از آن تو باشد. لكن امام عليه السلام قبول نفرمودند و پس از آن از يكديگر خداحافظي كردند.

مسافرت وليد بن عبدالملك به مدينه بيشتر براي ديدن مسجد آن شهر بود؛ در آن روز وليد با همراهان خود و عمر بن عبدالعزيز راه مسجد را در پيش گرفتند. امام باقر عليه السلام در آن روز مثل روزهاي ديگر غير از جمعه، در مسجد مشغول درس دادن بودند. و امام صادق عليه السلام هم در محضر درس پدر حضور داشت.

وليد بعد از ورود به مسجد از وسعت آن ابراز رضايت نمود و آنگاه وارد شبستان مسجد شد كه جلسه ي درس امام باقر عليه السلام برتر بود. امام باقر عليه السلام در آن روز «جغرافيا» درس مي دادند و وليد كه اطلاع از آن علم نداشت با دقت سخنان امام باقر عليه السلام را مي شنيد و نتوانست از حيرت خودداري كند و از امام باقر عليه السلام پرسيد اين چه علمي است كه تدريس مي كني؟ امام باقر عليه السلام فرمود: علم جغرافيا و هيئت مي باشد. وليد پرسيد



[ صفحه 136]



اين علم راجع به چه بحث مي نمايد؟ امام باقر عليه السلام فرمود: راجع به وضع زمين و ستارگان آسمان بحث مي نمايد.