بازگشت

اما علم در اسلام


بدون ترديد علم نوريست الهي بدل هر كس مستعد و لايق و قابل باشد افاضه و اشراق مي گردد - كه العلم نور يقذفه الله في قلب من يشاء و همه علوم دنيائي با عالم خود زير خاك پنهان مي شوند و مربوط به دنياست مگر علمي كه نور باشد و افاضه اشراقي نمود و يقول نهج بهائي.



اين همه علم بناي آخور است

وانديگر علم بناي آخر است





[ صفحه ج]



علم علمي است كه حاصل آن در آخرت بكار آيد نه در دنيا نور علم از جانب پروردگار تعالي جل شانه نخست بر قلب پاك پيغمبر خدا خاتم النبيين (ص) تابيد و او خود نور اول و صادر اول بود و تمام مراحل امكاني را طي كرد تا بدين عالم ملك رسيد و آن علوم را هر چه داشت و از زبان وحي گرفته بود به علي بن ابيطالب عليه السلام داد



علم همه عالم به علي داد پيمبر (ص)

چون ابر بهاري كه دهد آب به گلزار



و فرمود انا مدينه العلم و علي بابها



درست اين سخن گفت پيغمبر است

كه من شهر علمم علي ام در است



در دوران 23 سال رسالت خاتم النبيين صلوات عليه و آله و اجمعين در 13 سال اول كه دوران محروميت و تحريم اقتصادي تبعيد، تنگي و سختي مضيقه زندگي اجتماعي بوده رسول خدا (ص) توانست جز اصل اصيل توحيد را به مردم بفهماند.

در 10 سال مدينه هم 84 جنگ پيش آمد كه هر دو ماه يك جنگ بود و يا نداشتن بودجه و نيروي ثابت و تجهيزات لازم تا آنجا كه مي شد در لباس حديث رسول اكرم (ص) مفاهيم قرآن را به مردم ابلاغ مي فرمود و همه را دعوت به تمسك ثقلين نمود كه از قرآن و عترت جدا نشوند و هر چه بخواهند از علم و عترت و شوكت پيغمبر مال و منال و قدرت در سايه اين دو ثقل است.

اميرالمؤمنين علي (ع) كه باب مدينه علم بود و دانش و بينش از اطرافش مانند سيل باران فرو مي ريخت او را هم با جنگ هاي جمل و صفين و نهروان مشغول نمودند كه نتواند درياي بي كران علوم نبوت و ولايت، امامت را به مردم آن چنان كه شايسته بود برساند - تا او را در محراب شهادت شهيد نمودند.

امام حسن مجتبي عليه السلام هم دستخوش تمايلات جاه طلبي معاويه قرار گرفت. با جنگ و صلح براي حفظ جامعه مسلمين ناچار به صلح شد كه جدش رسول خدا (ص) به او توصيه فرموده بود و كنار نشست - و در فرصتهائي كه دست مي داد از اصول و فروع دين براي مردم تدريس مي كرد.

امام حسين عليه السلام هم كه مواجه با قدرت مستي يزيد شد و به جنگ كربلا پايان يافت ولي با خون شهداء تضمين گسترش علمي و اخلاقي اسلامي را فرمود به طوري كه امام صادق برابر قبر جدش عرض كرد (اشهد انك قد اقمت الصلوه و آتيت الزكوه و امرت بالمعروف و نهيت عن المنكر.)

امام سجاد عليه السلام هم چون در محصوريت قرار داشت علوم اسلام و حوادث تاريخي را در لباس دعا و قالب راز و نياز به نام صحيفه سجاديه در اختيار مردم گذاشت تا نوبت رسيد به امام محمدباقر عليه السلام و در شرح حال هر يك مستقلا مجلداتي نوشته شده است.



[ صفحه د]