بازگشت

تعليم استخاره


يكي از مختصات اسلام استخاره و طلب خير كردن يا راهنمائي به طلب خير است كه اخبار و احاديثي از پيغمبر و ائمه معصومين در دست است و سنت علماي اسلام فقهاي اماميه بوده و مي باشد.

علامه مجلسي (ره) در كتاب مفاتيح الغيب كه در آداب و ادعيه استخاره نگاشته از شيخ مفيد و سيد بن طاوس به اسانيد خود از حضرت امام جعفر صادق عليه السلام روايت كرده كه خداوند عز و جل مي فرمايد از جمله شقاوت بنده آن است كه كارهاي خود را بدون مشاوره و استخاره انجام دهد و فرمود هر كس طلب خير از من بكند توفيق اتمام آن نمي يابد - و فرمود اگر كسي در كاري بدون استخاره وارد شد و درمانده گرديد جز خود كسي را سرزنش نكند.

و امام محمدباقر عليه السلام فرمود من در كاري كه از خداوند خود طلب خيري كنم پروا ندارم كه به راحت افتم و فرمود پدرم استخاره را به من آموخت و سوره هاي قرآن را به من تعليم فرمود.

حضرت امام محمدباقر عليه السلام فرمود ما استخاره را ياد مي گرفتيم چنانچه سوره هاي قرآن را ياد مي گرفتيم و فرزندش فرمود هيچ كس طلب خير از خدا نكند مگر آنكه موفق و كامياب گردد و مشكل او آسان شود كه فرمود نريد بكم اليسر و لا اريد بكم العسر.



[ صفحه 384]



فرمود هر وقت بخواهم غلامي را بخرم استخاره مي كنم بدين ترتيب كه سه مرتبه طلب خير مي كنم.

اللهم اني اسئلك بانك عالم الغيب و الشهاده ان كنت تعلم ان الامر الذي اردت خير لي فخير لي و يسره و ان كنت تعلم انه شر لي في ديني و دنياي و آخرتي فاصرفه عني الا ما هو خير لي و رضني في ذلك بقضائك فانك تعلم و لا اعلم و تقدر و لا اقدر و تقضي و لا اقضي انك علام الغيوب

معمولا سه مرتبه صلوات و سه مرتبه استغفرالله بگويد و اين دعا را با مضمون آن را كه قريب بدين مفهوم است بخواند.

پروردگارا از تو مسئلت مي كنم كه مرا به خير راهنمائي كني تو مي داني و عالم به غيب و شهودي اگر صلاح و مصلحت من ميداني كه اين عمل را به جا آرم و خير است براي من خيري بنما و اگر مي داني موجب پشيماني و ندامت است و سبب شر دنيا و دين من مي گردد آن را از سر من دفع كن و مرا راضي به قضاء خود ساز كه تو دانا و توانائي و من نادان و ناتوانم تو حاكم به قضا و قدر من هستي من قدرت و علم و توانائي ندارم.

به اين ترتيب استخاره راهنماي او خواهد بود و چه بسيار كساني كه به استخاره پشت كرده و وقعي ننهاده اند و كيفر بي اعتنائي را ديده و پشيماني يافته اند.

كفعمي از حضرت امام محمدباقر عليه السلام روايت مي كند كه فرمود پيغمبر سري را به علي گفت و پس از سفارشات لازم در حفظ سر فرمود اين دعا را بخوان.

اللهم اخترلي بعلمك و وفقتي لرضاك و محبتك اللهم اختر بقدرتك و جنبني بعزتك من مقتك و سخطك اللهم اخترلي فيما اريد من هذين الامرين

و آن دو امر كه قصد را بگو و دعائي بخوان كه خداوند منافع دنيا و آخرت را به شما دهد - زرارة بن اعين از حضرت امام محمدباقر عليه السلام طريق استخاره را خواست فرمود - روزهاي سه شنبه چهارشنبه و 5 شنبه روزه بگير و روز جمعه در محل پاكيزه اي دو ركعت نماز بخوان آنگاه سر به سوي آسمان بلند كن و صد مرتبه بگو اللهم اني اسئلك بانك عالم الغيب و الشهاده الرحمن الرحيم انت عالم الغيب ان كان هذا الامر خيرا لي فيما احاط به علمك فبشره لي و بارك فيه و افتح بابه و ان كان ذلك شرا فيما احاط به علمك فاصرفه عني بمالا تعلم فانك تعلم و لا اعلم و تقدر و لا اقدر و تقضي و لا اقضي و انت علام الغيوب.

خداوند هر چه خير است به تو مي نمايد و هدايت مي شوي.



[ صفحه 385]